divendres, 13 d’agost de 2010

NOVETAS MES D'AGOST
El Setge.


Cadis, 1811. Espanya lluita per la seva independència mentre Amèrica ho fa per la seva. Als carrers de la ciutat més liberal d'Europa es lliuren batalles d'una altra índole. Dones joves apareixen escorxades a fuetades. En cada lloc, abans de la troballa del cadàver, ha caigut una bomba francesa. Això traça sobre la ciutat un mapa superposat i sinistre: un complex tauler d'escacs on la mà d'un jugador ocult-un assassí despietat, l'atzar, les corbes d'artilleria, la direcció dels vents, el càlcul de probabilitats-mou peces que decideixen el destí dels protagonistes: un policia corrupte i brutal, l'hereva d'una important casa comercial gaditana, un capità corsari de pocs escrúpols, un taxidermista misantrop i espia, un entendridor guerriller de les salines i un excèntric artiller a qui les guerres importants menys de resoldre el problema tècnic del curt abast dels seus obusos. El setge narra el pols sorprenent d'un món que va poder ser i no va ser. La fi d'una època i uns personatges condemnats per la Història, sentenciats a una vida que, com la ciutat que els acull-una Cadis equívoca, enigmàtica, només en aparença lluminosa i blanca-, mai tornarà a ser la mateixa.Contes eròtics d'estiu.


Estreny la calor, sobra la roba, ja s'entreveu l'illa paradisíaca des de la finestra de l'avió, s'allarga la migdiada, la jungla espera, el càmping nudista comença a omplir-, no hi ha col.lapses a Internet ni cues als cinemes ... Tot es confabula per propiciar l'aventura eròtica de l'estiu. A què audàcies nocturnes pot lliurar una turista en una ciutat on ningú la coneix? Quan un no és policia, quins usos pot donar-li a unes dones? On hi ha dues, cal un tercer? Per què és tan excitant perillós que la seva compleixin els més inconfessables desitjos? És possible sentir un fred mortal en plena canícula? Entomòlegs que persegueixen no precisament insectes, nudistes obsessionats amb la roba, arquitectes perduts a la selva a la recerca de la suprema excitació, col leccionistes de melics ..., tots els protagonistes d'aquests setze contes sucumbeixen a l'encís d'aquest Eros que està solt a l'estiu . D'aquesta manera, els setze trobades (o desencontres) narrats en aquest volum revelen les múltiples cares d'un erotisme exacerbat pel tòrrid ambient estival, que estimula el dimoni depravat que portem dins, esperona el desig fins a la perdició o l'èxtasi, i provoca torbadors i deliciosos miratges.

El temps entre costures.

La jove modista Sira Quiroga abandona el Madrid convuls dels mesos previs a l'alçament arrossegada per l'amor desbocat cap a un home a qui amb prou feines coneix. Amb ell s'instal la a Tànger, una ciutat exòtica i vibrant on tot pot passar. Fins i tot la traïció. Sola, desubicada i carregada de deutes alienes, Sira es trasllada accidentalment a Tetuan, capital del Protectorat Espanyol al Marroc. Esperonada per la necessitat de sortir a la superfície, amb argúcies inconfessables i gràcies a l'ajuda de noves amistats de reputació una mica dubtosa, forjarà una nova identitat i aconseguirà posar en marxa un selecte taller de costura on atendrà clientes d'orígens llunyans i presents insospitats. A partir de llavors, amb la contesa espanyola recent acabada i els ecos de la guerra europea ressonant en la distància, el destí de Sira queda lligat al d'un grapat de carismàtics personatges - Rosalina Fox, Juan Luis Beigbeder, Alan Hillgarth - que la van empènyer cap a un inesperat compromís en què les arts del seu ofici s'ocultaran una cosa molt més arriscat.

Bilbao-New York-Bilbao.
És la història d'una família-l'avi Liborio, el pare Josep, el fill Kirmen, que s'encarrega de donar vida a la genealogia familiar. Quan el primer va saber que la seva vida tocava a la seva fi, la seva voluntat va ser contemplar una vegada més un quadre de Aurelio Arteta. Davant d'aquest mateix quadre, anys més tard, el seu nét Kirmen es proposa reconstruir la història d'aquell vell llop de mar, les seves anècdotes inoblidables, i també les de Josep, el fill, pare de Kirmen. La novela transcorre durant un vol entre els aeroports que li donen el títol al llibre, hi a través de diferents suports (diaris, correus electrònics, correspondència, diccionaris) la saga familiar va cobrant forma, mostrant la seva continuïtat a través del pas del temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada